Vlaknine guar fižola – naravna podpora za dobro prebavo

Vlaknine guar fižola; Bioma - Vitals

Z žlico vlaknin guar fižola na dan lahko zaščitimo črevesje in izboljšamo njegovo delovanje.

V našem črevesju živijo mikroorganizmi, ki imajo ključno vlogo pri njegovem delovanju in prebavi, vplivajo pa tudi na imunski sistem ter možgane. „Črevesni mikrobiom“ ali preprosto „mikrobiom“ sestavlja na milijone bakterij, virusov in glivic. Skupaj tehtajo približno 1,5 kilograma. Lahko si ga predstavljamo kot zapleteno družbo ugodnih, nevtralnih in neugodnih mikroorganizmov. V idealnih razmerah so v medsebojnem ravnovesju. Ko pa naraste število neugodnih mikrobov, le-ti dobijo premoč nad dobrimi in ravnovesje se poruši.

Motnje mikrobioma so povezane z različnimi zdravstvenimi težavami. Danes vemo, da povzročajo prebavne motnje, črevesne težave, alergije, prekomerno telesno težo in celo motnje razpoloženja ter težave z duševnim zdravjem. 

Zato je pomembno, da ohranimo svoj mikrobiom zdrav. Kako pa to storimo?

Ključno je, da v svojo prehrano vključujemo dovolj vlaknin saj se z njimi prehranjujejo koristni mikroorganizmi. Najdemo jih v zelenjavi, sadju, stročnicah in polnovrednih žitih. Žal jih večina od nas ne zaužije dovolj. Gre predvsem za težavo razvitega sveta saj predelana hrana vsebuje zelo malo vlaknin.

Vlaknine se med seboj razlikujejo po obliki in velikosti. Različne vrste vlaknin imajo različne učinke na mikrobiom. Zaradi tega je smiselno v prehrano vključiti mešanico različnih vlaknin. Še posebej preproste in učinkovite so delno fermentirane vlaknine iz fižola guar. 

Vlaknine guar fižola že v majhnih količinah (2-6 g) zadostijo dnevnim potrebam, zato imajo tudi večji vpliv na mikrobiom kot druge vrste. Zagotavljajo, da se v debelem črevesju tvori več kratkoverižnih maščobnih kislin, ki skrbijo za njegovo zdravje. Delujejo protivnetno, pomagajo uravnavati krvni sladkor, skladiščijo maščobe ter pozitivno vplivajo na imunski sistem. Vlaknine guar fižola vzpostavijo ravnovesje mikrobioma, zato imajo številne pozitivne učinke. Navajamo le nekaj izmed njih: 

Izboljšanje peristaltike črevesja

Vsaj 14 študij s skupno 631 udeleženci je pokazalo, da jemanje vlaknin guar fižola znatno olajša (kronično) zaprtje. Sedem študij s skupno 465 udeleženci je pokazalo, da so koristne ob diareji [vir].

Lajšanje sindroma razdražljivega črevesja

Sindrom razdražljivega črevesja, ki se kaže s simptomi kot so napenjanje, bolečine v trebuhu, driska in/ali zaprtje, prizadene od 10 do 20 odstotkov populacije. Osem študij s skupno 692 udeleženci je pokazalo, da uživanje prehranskih vlaknin guar fižola vodi k zmanjšanju simptomov sindroma razdražljivega črevesja in s tem k izboljšani kakovosti življenja [vir].

Obnova črevesne sluznice

Poškodovana črevesna flora lahko povzroči poslabšanje zaporne funkcije črevesne stene. Zaradi tega snovi iz črevesja lahko nenamerno vstopijo v krvni obtok. Uživanje vlaknin guar fižola izboljša stanje črevesne sluznice in funkcijo črevesne pregrade [vir].

Večji občutek sitosti po obrokih

V treh manjših študijah je dodajanje dveh do šestih gramov vlaknin guar fižola k obrokom znatno povečalo občutek sitosti in zmanjšalo nadaljnji vnos kalorij [vir]. To je verjetno zato, ker se vlaknine guar fižola prebavljajo počasneje, kar podaljša absorpcijo hranil.

Vlaknine guar fižola lahko izboljšajo tudi kožo, spanec in motivacijo

Črevesni mikrobiom je povezan z zdravjem kože. Strokovnjaki to imenujejo os črevesje-koža. Nedavno so japonski znanstveniki prvič preučevali učinek vlaknin guar fižola na vlažnost kože. Potem, ko je 34 moških in 15 žensk 12 tednov dnevno uživalo šest ali dvanajst gramov vlaknin guar fižola, so opazili izboljšanje hidratacije kože [vir]. Ker imajo ljudje, ki trpijo zaradi zaprtja, tudi pogosto znake depresije, so nekateri japonski znanstveniki želeli ugotoviti ali izboljšanje gibanja črevesja zaradi vlaknin guar fižola spremljajo tudi pozitivni učinki na duševno zdravje. V skupini 60 zdravih moških in žensk (starih od 30 do 50 let) z blagim zaprtjem so tisti, ki so dnevno zaužili pet gramov vlaknin guar fižola, zaznali ne le boljše odvajanje, ampak tudi kakovostnejši spanec in večjo motivacijo [vir]. Čeprav gre za majhne študije in še dokaj sveže rezultate, so ti skladni s pomembno ugotovitvijo: če dobro skrbite za svoj črevesni mikrobiom, varujete zdravje celega telesa!

Vlaknine guar fižola

So brez barve, vonja in okusa ter se popolnoma raztopijo, ko jih dodamo tekočini. Umešamo jih v smuti ali jogurt, lahko pa jih zaužijemo raztopljene v kozarcu vode. Dobro prenesejo visoke temperature, zato jih lahko dodamo tudi v čaj. Druga dobra lastnost vlaknin guar fižola je ta, da črevesni mikrobi potrebujejo razmeroma veliko časa za fermentacijo, zato je manjša verjetnost napenjanjanja po zaužitju. Študije so pokazale, da vlaknine guar fižola zelo dobro spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju [vir].