Kaj je črevesna sluznica?
Črevesna sluznica je notranja plast črevesja, ki ima ključno vlogo pri prebavi hrane, absorpciji hranil in zaščiti telesa pred škodljivimi snovmi. Sestavljena je iz epitelijskih celic. Organizirane so v viluse (drobne izbokline) in kripte (majhne vdolbine), kar poveča površino in omogoča boljšo absorpcijo hranil. Črevesna sluznica je prekrita s plastjo sluzi, ki deluje kot zaščitna pregrada pred bakterijami, virusi in toksini.
Prav tako vsebuje veliko imunskih celic, ki pomagajo prepoznati in uničiti škodljive mikroorganizme ter tako ohranjajo ravnovesje v črevesju in ščitijo telo pred okužbami.
Poškodovana črevesna sluznica
Pri poškodbi črevesne sluznice (črevesnega epitela) se lahko poveča prepustnost črevesja, kar povzroči, da v kri prehajajo tujki (npr. bakterije, neprebavljeni kosi hrane in ostanki presnove) in povzročajo neželene učinke. Gre za motnjo, ki jo imenujemo prepustno črevo oziroma sindrom prepustnega črevesja. Tega si seveda ne želimo, zato je pomembno, da črevesna sluznica ostane zdrava. Za obnovo črevesne sluznice in ohranjanje njenega zdravja lahko uporabljamo različna hranila kot so vitamina A in D, cink, L-glutamin, omega-3 maščobne kisline, prebiotiki (npr. vlaknine guar) in probiotiki (mlečnokislinske bakterije).
Pomembna hranila za črevesno sluznico
Vitamin D ima pomembno vlogo pri ohranjanju dobrega delovanja črevesne sluznice in deluje proti povečani prepustnosti črevesne stene.
Vitamin A je bistvenega pomena za kakovost vseh sluznic v telesu.
Cink je pomemben za dobro delovanje črevesne pregrade, obnovo črevesnega tkiva in ima protimikrobni učinek.
L-glutamin je vir energije za črevesno sluznico in omogoča obnovo črevesne stene.
Vlakna guar fižola so dobro topna prebiotična vlakna. Dobra topnost jim omogoča, da se v celoti fermentirajo v črevesni flori (mikrobiomu), zato imajo zelo močan prebiotični učinek (spodbujajo rast koristnih bakterij v črevesju). Med fermentacijo nastajajo kratkoverižne maščobne kisline; maslena, propionska in ocetna kislina, ki imajo različne zdravju koristne učinke – negujejo črevesno sluznico, izboljšajo prekrvavitev črevesne stene in krepijo funkcijo črevesne pregrade.
Probiotiki (mlečnokislinske bakterije) so mikroorganizmi, ki prispevajo k ustreznem delovanju naše prebave. Pozitivno vplivajo na delovanje koristnih bakterij v prebavilih in spodbujajo dobro delovanje črevesne pregrade. Podpirajo absorpcijo hranilnih snovi, spodbujajo črevesno peristaltiko in zmanjšajo napenjanje ter napihnjenost. Prispevajo tudi k izločanju toksinov.
Omega-3 maščobne kisline povečajo učinkovitost probiotikov, saj izboljšajo pripenjanje probiotičnih bakterij na sluznico. Zagotavljajo raznolikost črevesnega mikrobioma in delujejo protivnetno.