Razstrupljanje ali detox telesa – novodobna izmišljotina?

Razstrupljanje ali detoks, Vitals - BIOMA

Pa sem se dotaknil teme, ki je precej popularna. Ne želim vseh metati v en koš, niti posploševati stvari, a bolj kot se bliža poletje, bolj mrzlično se (predvsem dame) pripravljajo na odhod na plažo.

Takrat naredijo vse, da bi svoja, malo manj oblečena teleščka, pokazale v najboljši luči. In mi, moški, smo v tem času deležni kake krepke pripombe, da bi lahko tudi sami naredili nekaj zase. Se opravičujem vsem, za katere to ne drži.

Diete, telovadba, zdrava prehrana, nič sladkorja, lepotni tretmaji … To je razstrupljanje telesa. Vendar za kakšno ceno in za koliko časa? Pojdimo lepo po vrsti.

Uradna medicina uporablja termin »razstrupiti« v primeru, ko nekdo zaužije strupeno snov, ki jo je potrebno odstraniti iz telesa.

Razstrupljanje v širšem pomenu besede, pa pomeni spodbuditi telo, da začne odstranjevati nakopičene toksine.

Toksine telo skladišči v različnih organih, sklepih, živčevju, maščobnem tkivu, predvsem pa v vezivnem tkivu – medceličnini.

Vezivno tkivo oziroma medceličnina omogoča izmenjavo snovi, ki prihajajo v celice (kisik, hranila, presnovki) in iz njih odhajajo (odpadne snovi, voda, CO2).

Ko se celice ne morejo več normalno oskrbovati s kisikom, hranili in odvažati strupe (ker je medceličnina preobremenjena), nastopijo različne težave:  utrujenost, slab spomin, kožne težave, glavoboli, anksioznost, kronično zaprtje, artritis, pogosta obolenja, prebavne težave …

Kako pa toksini pridejo v telo?

Tudi če zelo pazimo na hrano, ki jo jemo, se dovolj gibljemo, pijemo zadostno količino vode, je naše okolje tako močno onesnaženo, da se je nemogoče izogniti strupom in težkim kovinam, ki so v zraku, vodi, zemlji v kateri raste hrana, kozmetičnih izdelkih …

Ali ste vedeli, da vsako leto izdelajo približno 100.000 novih kemikalij?

Eden od najpogosteje uporabljenih pesticidov, glifosat, zavira nastajanje nutrientov v rastlinah, kar pomeni, da je hrana zaradi njega oropana hranil.

In glifosat, kot mnoge druge kemikalije, ne ostanejo le na polju, kjer ga uporabljajo.

Tako, sedaj vemo, kako toksini zaidejo v naše telo. Vemo tudi, da se naše telo zna samo razstrupljati. To počne vsak dan, praktično neprenehoma.

Razstrupljevalni organi

Telo se razstruplja preko jeter, črevesja, ledvic, pljuč in kože.

V jetrih poteka zelo velik del razstrupljanja, saj morajo skoraj vsa hranila skozi njih, da se pretvorijo v biokemijsko obliko, ki je za telo učinkovita. Je edini organ, ki se lahko popolnoma obnovi.

Največji vzrok za njihovo slabo delovanje je preveč zaužite predelane hrane in ogljikovih hidratov/sladkorjev v preteklosti (skozi leta in desetletja). Znak, da so jetra oslabljena, je napihnjenost trebuha, bolečine v hrbtenici, bolečine v sklepih …

Črevo je največji izločevalni organ, ki je v današnjem času izjemno obremenjen, prav tako zaradi prehrane, ki jo uživamo. Če črevo ne deluje dobro, razstrupljanje praktično ni mogoče.

Ledvice izločajo strupe, zato je zelo pomembno, da vsak dan spijemo zadostno količino vode. V nasprotnem primeru je seč preveč koncentriran in strupi, ki jih je ledvicam že uspelo prefiltrirati, zaidejo nazaj v ledvično tkivo, kjer se kopičijo. Če je tega preveč, lahko pride do odpovedi ledvic.

Pljuča izločajo ogljikov dioksid in druge strupene snovi v plinasti obliki. Da bi jim pri tem pomagali, se priporoča izvajanje različnih dihalnih vaj.

Koža izloči vse tisto, česar drugi organi ne morejo. Ste kdaj pomislili na to? Zato odsvetujejo uporabo krem, ki vsebujejo parafin ali njegove derivate. Le-ti zamašijo pore in koža postane neprepustna. Priporočljivo je jutranje suho ščetkanje celega telesa saj na ta način odstranimo odmrle celice in omogočimo optimalno delovanje. Priporočljive so tudi različne kopeli, predvsem z eteričnimi olji, ki pomagajo izločati toksine.

Ohranjanje kondicije in pomen vode

Že ptički na veji čivkajo, da je ohranjanje kondicije za dobro počutje in vzdrževanje zdravja izjemnega pomena.

Zmerno gibanje omogoča, da telesne tekočine ne zastajajo (kar je posebej pomembno za limfo, ki se brez gibanja ne more pretakati po svojih vodih) in, da gibljivi deli telesa (npr. sklepi) ostanejo aktivni.

Dovoljšna hidracija med vadbo je prav tako zelo pomembna, saj se med telesno aktivnostjo sproščajo zastali strupi in voda je tista, ki jih izplavlja.

V zvezi z vodo, bi se dalo napisati zelo veliko. A naj vam na tem mestu dam priporočilo, ki se ga je vredno držati. Voda iz vodovodnega omrežja vsebuje toliko strupenih snovi, da se z njo sproti zastrupljamo.

Obstajajo majhni, učinkoviti in cenovno ugodni filtri, ki si jih lahko namestite na pipo in na tak način zmanjšate vnos toksinov. Poleg tega je super, če se voda pred pitjem strukturira, kar omogočajo različne steklenice.

Razstrupljanje ali detoks je tek na dolge proge in zanj si je potrebno vzeti čas

Najbolj primeren čas za začetek razstrupljanja je druga polovica februarja in cel mesec marec saj to obdobje sovpada z naravnim ciklom telesa, ko se najbolje čisti.

Če o razstrupljanju telesa nimamo znanja ali z njim srečujemo prvič se je smiselno obrniti na nekoga, ki se s tem ukvarja saj moramo vedeti ali so naši izločevalni organi sposobni prenesti naval toksinov, ki se bodo sprostili od povsod, kjer so skladiščeni.

Če temu ni tako, si lahko naredimo več škode kot koristi saj telo strupov ni sposobno izločiti in jih najraje naloži tja, kjer imamo šibke točke oz. celo poškoduje organe.

Ko se lotimo razstrupljanja, je potrebno upoštevati nekaj načel.

 1. Poskrbeti moramo, da telo najprej razkisamo. To naredimo z zadostnim pitjem čiste/prečiščene vode (ne kupljene ali direktno iz vodovoda). Potrebno jo je popiti dva do tri litre na dan. Temu dodamo sveže stisnjen sok iz zelenjave (zelena, korenje, rdeča pesa), ki ga je najbolje popiti zjutraj na tešče, vsaj pol ure pred prvim obrokom. Sok lahko pripravite le iz stebelne zelene, če pa vam okus ni všeč, dodajte korenček ali rdečo peso (lahko tudi oboje). Še en dober način, ki pomaga razkisati telo je stabiliziran kisik O4, ki ga dodate v vodo.
 2. Poskrbimo za to, da se dovolj gibljemo. Priporočljive vadbe v tem času so hoja v hrib, joga, tai-ji ali podobne zmerne vadbe, ki jih izvajamo dva to trikrat tedensko. Pri aktivnih športih se mlečna kislina nabira v tkivih (ker mišice aktivno delajo) in zakisa telo.
 3. Nujno je dodajanje mineralov kot sta kalcij in magnezij, ki sta bazična. Poskrbite, da bosta v obliki aminokislinskih kelatov, ki se odlično absorbirajo in so zato zelo učinkoviti.
 4. V času razstrupljanja si privoščite kopeli, ki bodo razbremenile kožo. Dovolj je že, če v toplo vodo dodate kakovostno morsko sol. Bolj kot je kopel slana, večji čistilni učinek ima.
 5. Kakorkoli zlajnano se sliši tale nasvet, ga je vredno upoštevati. Svojo pozornost usmerite na dihanje. Dihati je potrebno s prepono, ne samo s pljuči, kar bo od nekoga mogoče zahtevalo nekaj vaje. Umirite se, globoko vdihnite v trebuh skozi nos, dih nekoliko zadržite in izdihnite skozi nos. To dihanje naj bi se izvajalo 15 minut, a sam pravim, da je OK in bolje kot nič tudi 5 minut. Ali veste zakaj je takšno dihanje pomembno? Ker je dihanje edina avtonomna funkcija, ki jo lahko zavestno nadzorujemo in na ta način usklajujemo delovanje drugih sistemov v telesu. Zniža se krvni tlak, oskrba s kisikom je večja, izboljša se prebava, spodbudi se razstrupljanje … in nenazadnje se umirijo naša čustva in misli.
 6. Hrana v času razstrupljanja mora biti bazična. Dva tedna pred intenzivnim razstrupljanjem iz jedilnika črtamo vso predelano hrano in pijačo, jedi živalskega izvora ter jedi iz bele moke. Kar vam bo v tem času ostalo na voljo sta predvsem zelenjava ina sadje, ki ju jejte ločeno. Tople zelenjavne juhice so pravi balzam za telo, sladko sadje pa bo umirilo čustva. Priporočam, da vso zelenjavo toplotno obdelate, če pa si zaželite svežo, iz nje iztisnite sok. Ne pozabite, da je surova zelenjava težko prebavljiva. Lahko se odločite tudi za post. S tem ni nič narobe. In ne pozabite na čaje – izberete jih glede na to, kateri organ boste primarno razstrupljali (za jetra je npr. priporočljiv pegasti badelj ali regrat, za ledvice pa kopriva in preslica).

Že z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste zase naredili veliko. Telo bo počasi začelo sproščati toksine, ki so se nabrali v različnih delih in postopoma se boste počutili bolje in imeli boste več energije. Pri teh načelih vztrajajte vsaj mesec dni, še bolje je, če postanejo vaša rutina in jih uporabljate daljše časovno obdobje.

Priporočam vam, da v tem obdobju pol ure pred glavnimi obroki vzamete algo klorelo, ki nase izjemno dobro vežejo težke kovine. Prav zato jih tudi priporočajo, ko se odstranjujejo amalgamske zalivke iz zob.

Kot pa sem povedal, je za aktivno razstrupljanje najprimernejša druga polovica februarja in cel marec, lahko naredite specialno razstrupljanje za določen organ.

Tako se na primer lahko odločite, da se boste posvetili razstrupitvi jeter, kjer poteka zelo velik del razstrupljanja.

Od svoje mentorice, mag. Karin Rižner sem dobil odličen recept, kako jetrom pomagati, da se dobro in naravno razstrupijo.

Recept

Zjutraj na tešče, 10 dni zapored spijte sok, ki ga pripravite tako, da v mešalniku zmešate:

 • šest žlic limoninega soka,
 • tri žlice olivnega olja (deviškega hladno stiskanega),
 • strt strok česna,
 • ščepec zdrobljenega pravega ingverja,
 • ščepec kajenske paprike v prahu (čili).

Po napitku vsaj eno uro ne zaužijte ničesar. Vsak dan pripravite svežega.

Razstrupljanje telesa je zelo obširna tema in v tem članku sem se komaj dotaknil osnov, ki koristijo prav vsakomur.

Če vas zanima več ali če bi želeli preveriti kakšen način razstrupljanja je najprimernejši posebej za vas, mi lahko pišete na info@bioma.si.

S pomočjo pogovora in bioresonance bova skupaj našla najprimernejši recept za ponovno vzpostavitev ravnovesja v telesu.

Naj zaključim z odgovorom na vprašanje, ki sem ga postavil v naslovu tega članka.

Razstrupljanje ali detoks, ni izmišljotina novodobnega časa. Poznali so ga že v davnini in je v dobi, v kateri živimo še kako pomemben.

Na žalost se zdravje ljudi drastično slabša kljub vsej novodobni medicini in znanju. Vedno več je avtoimunih in degenerativnih bolezni pri otrocih, rak je v norem porastu, da o drugih boleznih sploh ne govorim.

Zatiskamo si oči, da je onesnaženost okolja in zemlje še kako povezana z zdravjem.

Ampak, ali ni logično, kar pride v ozračje spere dež in pade na zemljo?! Ali ni logično, če sosed škropi vrt s pesticidi, jih veter raznosi daleč naokrog?! Ali ni logično, da s hrano v telo vnesemo vse toksine iz takšnega okolja?! Zdi se, da je človeštvo zgubilo razsodnost.

Pomembneje je, v kakšnem avtomobilu se vozimo kot kakšno hrano jemo. Lažje je vzeti antibiotik ali analgetik, kot delati na preventivi.

Ja, dragi moji, razstrupljanje je nujno, če želimo dočakati starost brez hujših težav in če želimo imeti zdrav podmladek. Razstrupljanje je nujno.

Brezplačna dostava!

Za vsa naročila oddana v spletni trgovini. Kupon ni potreben.
Akcija velja do 31.08.2024.