Domov

 > 

 > 

Vitamin B12 2000 µg, 100 žvečljivih tablet

Vitamin B12 2000 µg, 100 žvečljivih tablet

Nastajanje rdečih krvničk.*
Za živčni sistem in normalno psihološko delovanje.*
Delitev celic.*
*Dovoljene zdravstvene trditve, več v zavihku “Dodatne informacije”.

  • visoki odmerki
  • biološko aktivna oblika
  • optimalna biološka razpoložljivost
  • okusne pastile za absorpcijo preko ustne sluznice
  • le najnujnejša polnila iz naravnih virov
  • primerno za vegane in vegetarijance
  • pakiranje zadostuje za 100 dni
  • brez laktoze, glutena
  • več kot 35 let izkušenj pri razvoju in izdelavi vrhunskih prehranskih dopolnil
  • priporočajo ga številni terapevti

28,95 

Na zalogi

Opis

Vitamin B12 2000 µg Vitals vsebuje biološko aktivni obliki metilkobalamina in adenozilkobalamina (imenovanega tudi dibenkozid). To sta obliki vitamina B12, ki se naravno pojavljata v hrani in ju telo lahko enostavno absorbira. Gre za veliko prednost pred prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo sintetično obliko. 

Številni  pripravki vitamina B12 uporabljajo cianokobalamin, sintetično obliko, ki se v naravi ne pojavlja. V tem primeru je kobalamin močno vezan na cianid in ga mora telo najprej ločiti, nato pa izločiti saj cianid v telesu nima nobene funkcije. Telo tako porabi veliko energije za proces ločevanja in izločanja, namesto da bi jo uporabil za absorbcijo. Posledično vsrka manj vitamina B12. Več o tem v zavihku “Dodatne informacije”.

Vitamin B12 je esencialni vodotopen vitamin in eden izmed osmih vitaminov skupine B, ki prispeva k delovanju živčnega sistema, normalnemu psihološkemu delovanju ter zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. 

Sodeluje pri tvorbi mielinske ovojnice, ki ščiti živčne celice in omogoča hitro prenašanje živčnih signalov.

Ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk.

Dodatne informacije

Prednosti biološko aktivnega vitamina B12

V primerih oksidativnega stresa ima lahko dodajanje reducirane oblike vitamina B12, kot je metilkobalamin (biološko aktivna oblika) prednost pred oksidirano obliko vitamina B12, kot je cianokobalamin. Raziskave kažejo, da se raven vitamina B12 po jemanju biološko aktivnega vitamina B12 v precej večji meri zviša, kot po jemanju cianokobalamina; več vitamina B12 se shrani v jetrih, manj pa odide iz telesa z urinom (daljši razpolovni čas). Zato je biološka razpoložljivost večja.

Resorpcija vitamina B12

Absorpcija vitamina B12 iz hrane je zapleten proces (slika 1). V želodcu se vitamin B12 loči od beljakovin hrane in se začasno veže na transportne beljakovine (imenovane tudi R-proteini ali transkobalamin I), ki so v slini in sluzi požiralnika ter želodca. V dvanajstniku prebavni encimi (proteaze), ki jih proizvaja trebušna slinavka, sprostijo vitamin B12 iz teh R-proteinov, nato pa se vitamin veže na “intrinzični faktor” (IF), posebno beljakovino, ki jo proizvaja želodec in je potrebna za absorpcijo vitamina B12. V zadnjem delu tankega črevesja (ileum) se vitamin B12 absorbira v enterocite (črevesne celice) z aktivnim transportom, potem ko se veže na specifične receptorje, če je vitamin B12 vezan na IF. V enterocitih se IF razgradi, sproščeni vitamin B12 pa se veže na druge transportne beljakovine: transkobalamin I in transkobalamin II. Ta kompleks se nato sprosti v krvno plazmo.

Slika 1: Resorpcija vitamina B12.

Kako telo uporablja vitamin B12?

V krvi je 20-25% vitamina B12 vezanega na transkobalamin II. V lizosomih (lizosom je celični organel, v katerem poteka razgradnja beljakovin in nekaterih drugih makromolekul) se vitamin B12 odcepi od transkobalamina II in se pretvori v metil- ali adenozilkobalamin. Metilkobalamin je potreben predvsem v krvni plazmi, citoplazmi in cerebrospinalni tekočini, medtem ko je adenozilkobalamin potreben v tkivih in mitohondrijih.

V obliki metilkobalamina (v citoplazmi) je vitamin B12 kofaktor pri pretvorbi homocisteina v metionin, kar poteka s pomočjo encima metionin-sintaze (slika 2). Pri tem metilkobalamin odda svojo metilno skupino homocisteinu, preostali kobalamin pa dobi novo metilno skupino, ki jo odda 5-metiltetrahidrofolatu. Nato se cikel začne znova. Ta proces se imenuje tudi (re)metilacija. 

Metionin se uporablja predvsem za proizvodnjo S-adenozilmetionina (SAMe), ki je glavni metilni donor pri tvorbi DNK, RNK, mielina, fosfolipidov, beljakovin in nevrotransmiterjev, vključno s serotoninom in dopaminom. Tako lahko metilkobalamin prispeva k normalni delitvi celic in nastajanju rdečih krvničk. Prav tako je potreben za normalno delovanje možganov in živcev, zato prispeva k dobri koncentraciji, spominu in razpoloženju. Vitamin B12 sodeluje pri sintezi DNK in beljakovin, kar vpliva tudi na aktivacijo nekaterih imunskih celic in normalno delovanje imunskega sistema.

V obliki adenozilkobalamina (v mitohondrijih) vitamin B12 sodeluje pri pretvorbi metilmalonil-CoA v sukcinil-CoA (slika 2). Ta ima vlogo v ciklu citronske kisline ter nizu biokemičnih reakcij, ki zagotavljajo presnovo energije na celični ravni. Tako vitamin B12 podpira raven energije in lahko pomaga zmanjšati utrujenost.

Slika 2: Vloga vitamina B12 pri presnovi homocisteina in metilmalonske kisline. 

Aktivna in pasivna absorpcija

Aktivna absorpcija vitamina B12 iz hrane je zelo učinkovita, vendar se zaradi nasičenosti receptorjev ob povečanem vnosu vitamina B12, hitrost absorpcije zmanjša. Iz nekaj mg vitamina B12 se absorbira od 25 do 65%, iz 25 µg pa le 5%. Če vitamin B12 ni povezan z IF, se lahko absorbira s pasivno difuzijo** (po celotni dolžini prebavil), vendar je ta oblika absorpcije zelo neučinkovita. Pri pomanjkanju IF se absorbira le 1% vitamina B12. Poleg tega encimi in črevesne bakterije hitreje razgradijo vitamin B12, ki ni vezan na IF. To pomeni, da sta normalna proizvodnja in delovanje IF zelo pomembna za aktivno absorpcijo vitamina B12. V primerih, ko proizvodnja IF ni zadostna, bo morda potrebno uporabiti vitamin B12 v visokih odmerkih (1000-2000 µg). Na tak način se večji del vitamina B12 absorbira s pasivno difuzijo, kar zagotovi ustrezno oskrbo telesa z B12. Vitamin B12 je priporočljivo uporabljati v kombinaciji s folatom in drugimi vitamini skupine B ali multivitamini.
**Pasivna difuzija je proces, pri katerem se snovi lahko premikajo skozi celično membrano, ne da bi se pri tem aktivno prenašale.

Dovoljene zdravstvene trditve

Vitamin B12
Prispeva k sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema, presnovi homocisteina, normalnemu psihološkemu delovanju, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
Ima vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, delovanju imunskega sistema, delitvi celic.

Sestavine, navodilo, opozorila

Informacije o izdelku za priporočen dnevni odmerek 1 žvečljiva tableta: 

SestavinaKoličinaPDV*
Vitamin B12

Od tega:

Metilkobalamin

5′-deoksiadenozilkobalamin (dibenkozid)

2000 µg

1000 µg

1000 µg

80000 %

40000 %

40000 %

*PDV – priporočen dnevni vnos

Sestavine: sladili (manitol in ksilitol iz rastlinskih virov), sredstvo za zgostitev (hidroksipropil- celuloza), sredstvo proti sprijemanju (magnezijeve soli maščobnih kislin), aroma češnje, sredstvo za uravnavanje kislosti (citronska kislina), metilkobalamin, 5′-deoksiadenozilkobalamin.

Navodilo za uporabo: 1 žvečljivo tableto na dan raztopite pod jezikom. Prekomerno uživanje ima lahko odvajalni učinek. Primerno za vegane in vegetarijance. Pakiranje zadostuje za 100 dni.

Opozorila: Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in  raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja. Priporočenega dnevnega  odmerka se ne sme prekoračiti. Ne kupujte v primeru poškodovane embalaže. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Shranjujte v suhem, zaprtem prostoru in na sobni temperaturi, razen če je na etiketi navedeno drugače. Če ste noseči, dojite, jemljete zdravila ali ste bolni, se pred jemanjem prehranskih dopolnil posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali terapevtom.

Ne veste, kateri izdelek je pravi za vas?

Pišite nam ali nas pokličite in svetovali vam bomo!

(info@bioma.si, 031 23 88 90)

Brezplačna dostava!

Za vsa naročila oddana v spletni trgovini. Kupon ni potreben.
Akcija velja do 31.08.2024.