Domov

 > 

 > 

Folat 5-MTHF 400 µg, 100 kapsul (vitamin B9, folna kislina)

Folat 5-MTHF 400 µg, 100 kapsul (vitamin B9, folna kislina)

Razvoj materinega tkiva med med nosečnostjo.*
Prispeva k sintezi aminokislin.*
Prispeva k nastajanju krvi.*
*Dovoljene zdravstvene trditve, več v zavihku “Dodatne informacije”.

  • vsebuje priporočeni odmerek folatov za uporabo pred in med nosečnostjo
  • vsebuje vrhunski Quatrefolic® (5-MTHF, vezan na glukozaminsko sol), biološko aktivno obliko folne kisline z optimalno biološko uporabnostjo
  • v rastlinski kapsuli
  • le najnujnejša polnila iz naravnih virov
  • primerno za vegane in vegetarijance
  • pakiranje zadostuje za več kot 90 dni
  • brez laktoze, glutena, dodanega sladkorja
  • več kot 35 let izkušenj pri razvoju in izdelavi vrhunskih prehranskih dopolnil
  • priporočajo ga številni terapevti

22,95 

Na zalogi

Opis

Folat 5-MTHF 400µg Vitals je najboljša oblika folne kisline za nosečnice. Vsebuje vrhunski Quatrefolic®, biološko najbolj aktivno obliko 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF), ki se v telo najbolje absorbira.

Funkcija folata

Folat prispeva k normalni delitvi celic, zato sodeluje pri nastajanju celic in tkiv, vključno z rdečimi in belimi krvničkami.

Folati so potrebni tudi za normalno delovanje možganov in živcev, zato so dobri za koncentracijo, spomin in razpoloženje.

Folati lahko s podpiranjem normalne tvorbe krvi pomagajo zmanjšati utrujenost in podpirajo normalno delovanje imunskega sistema.

Pri presnovi homocisteina deluje 5-MTHF kot metilni donor za pretvorbo homocisteina v metionin (sodelujeta tudi vitamina B6 in B12). Zadosten vnos folatov torej pozitivno vpliva na presnovo homocisteina.

Metionin se uporablja predvsem za proizvodnjo S-adenozilmetionina (SAMe), ki je metilni donor, vključen v proizvodnjo DNK, RNK, fosfolipidov, beljakovin in nevrotransmiterjev. 

Med nosečnostjo in ob želji po zanositvi

Folati so še posebej pomembni za ženske, ki želijo zanositi ali so že noseče. Folat prispeva k rasti tkiv med nosečnostjo, zato ima pomembno vlogo pri nastajanju posteljice in skrbi za normalno rast nerojenega otroka.

Priporočilo za jemanje folatov (ali folne kisline) pred in med nosečnostjo je zato pogosto. Preden se količina aktivnega folata v krvi poveča, lahko traja več tednov. Zato je potrebno in smiselno začeti z dodajanjem vsaj štiri tedne pred zanositvijo in nadaljevati vsaj do osmih tednov po zanositvi, še bolje pa celo nosečnost. Nosečnicam priporočamo tudi jemanje Multivitaminov in mineralov za nosečnice Vitals.

Dodatne informacije

Folna kislina v primerjavi z aktivnim folatom 

Folna kislina (v Nemčiji in ZDA imenovana tudi vitamin B11 ali vitamin B9) je v hrani prisotna v različnih oblikah, vključno z biološko najbolj aktivno obliko 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF). To je endogena oblika, v kateri folat kroži v krvi.

Folna kislina je ime za sintetično pteroilmonoglutaminsko kislino, ki se uporablja kot vir folata v večini pripravkov folne kisline.

Spojina pteroilmonoglutaminska kislina je najbolj oksidirana oblika folata in je v hrani ni ali je skoraj ni.

Težava pri folni kislini je, da jo razmeroma velika skupina ljudi težko pretvori v biološko aktivno 5-MTHF, zato je lahko dodajanje premalo učinkovito, poleg tega pa se lahko pojavi neželeno kopičenje nemetabolizirane folne kisline. Zato podjetje Vitals uporablja samo Quatrefolic®, ki je sestavljen iz 5-MTHF, vezanega na glukozaminsko sol.

Metabolizem folatov in homocisteina 

Razvoj Quatrefolic®

V preteklosti je bilo težko vnesti aktivni folat v prehransko dopolnilo zaradi njegove nestabilnosti. Vendar je italijanskemu proizvajalcu Gnosis uspelo stabilizirati obliko folata tako, da ga je povezal z glukozaminsko soljo (iz rastlinskega vira).

Rezultat je Quatrefolic®, ki ga zaradi boljše biološke razpoložljivosti v primerjavi s tremi prejšnjimi viri folne kisline ali folatov imenujemo tudi “folat četrte generacije”. To so folati iz hrane, sintetična folna kislina in 5-MTHF, vezan na kalcijevo sol. Slednji je veliko manj topen v vodi kot 5-MTHF, vezan na glukozaminsko sol. Zato se Quatrefolic® lažje absorbira v celice črevesne stene, kar pojasnjuje njegovo večjo biološko uporabnost.

Dovoljenje zdravstvene trditve

Folat
Prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo, sintezi aminokislin, nastajanju krvi, presnovi homocisteina, normalnemu psihološkemu delovanju, delovanju imunskega sistema, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, sproščanju energije pri presnovi.
Ima vlogo pri delitvi celic.

Sestavine, navodilo, opozorila

Informacije o izdelku za priporočen dnevni odmerek 1 kapsula: 

SestavinaKoličinaPDV*
Folna kislina ((6S)-5-metiltetrahidrofolna kislina, sol glukozamina, Quatrefolic®)400 µg200 %

*PDV – priporočen dnevni vnos

Quatrefolic® je patentiran izdelek in registrirana blagovna znamka družbe Gnosis.

Sestavine: riževa moka (Oryza sativa), vegetarijanska kapsula (pululan iz fermentiranega škroba manioke), sredstvo proti sprijemanju (kalcijeve soli maščobnih kislin), folna kislina.

Navodilo za uporabo: Vzemite 1 kapsulo na dan z vodo ob obroku. Primerno za vegane in vegetarijance. Pakiranje zadostuje za več kot 90 dni.

Opozorila: Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in  raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja. Priporočenega dnevnega  odmerka se ne sme prekoračiti. Ne kupujte v primeru poškodovane embalaže. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Shranjujte v suhem, zaprtem prostoru in na sobni temperaturi, razen če je na etiketi navedeno drugače. Če ste noseči, dojite, jemljete zdravila ali ste bolni, se pred jemanjem prehranskih dopolnil posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali terapevtom. 

Ne veste, kateri izdelek je pravi za vas?

Pišite nam ali nas pokličite in svetovali vam bomo!

(info@bioma.si, 031 23 88 90)

Brezplačna dostava!

Za vsa naročila oddana v spletni trgovini. Kupon ni potreben.
Akcija velja do 31.08.2024.