Domov

 > 

 > 

Magnezijev bisglicinat za športnike 100 mg, 120 tablet

Magnezijev bisglicinat za športnike 100 mg, 120 tablet

Zmanjša utrujenost in izčrpanost.*
Delovanje mišic in živčnega sistema.*
Za normalno psihološko delovanje.*
Sinteza beljakovin.*
*Dovoljene zdravstvene trditve, več v zavihku “Dodatne informacije”.

  • testiran na odsotnost dopinških snovi, z NZVT certifikatom
  • aminokislinski kelat(bisglicinat) s funkcijo TRAACS®
  • vrhunska biološka razpoložljivost zaradi svoje oblike
  • z dodanim tavrinom
  • le najnujnejša polnila iz naravnih virov
  • primerno za vegane in vegetarijance
  • pakiranje zadostuje za 60 do 120 dni
  • brez laktoze, glutena, dodanega sladkorja
  • več kot 35 let izkušenj pri razvoju in izdelavi vrhunskih prehranskih dopolnil
  • priporočajo ga številni terapevti

34,95 

Na zalogi

Opis

Magnezij za športnike

Magnezijev bisglicinat za športnike je primeren za vse, ki se resno ukvarjate s športom. Ne samo za rekreativne ampak tudi za profesionalne športnike.

Tako kot je pomembno, da veste iz česa je sestavljen vaš obrok in kakšne so njegov hranilne vrednosti je pomembno, da poznate sestavo in kakovost prehranskih dopolnil. Prav tako je zelo pomembno, da veste, česa ne smete zaužiti. Prav zato je ta izdelek testiran na odsotnost dopinških snovi. Izvaja se v skladu z Nizozemskim varnostnim sistemom za prehranska dopolnila v vrhunskem športu – NZVT **.

Magnezij za športnike v eni tableti vsebuje 100 mg lahko absorbljivega magnezijevega bisglicinata (oblika magnezija, vezanega na aminokisline). Dodanih je še 200 mg tavrina. Pri izbiri prehranskega dopolnila z magnezijem, je zelo pomembno, da izberete pravo obliko spojine. V zavihku “Dodatne informacije” si preberite več o razlikah v kakovosti med magnezijevimi izdelki, da boste vedeli, kako izbrati pravega.

** NZVT ali Nizozemski varnostni sistem za prehranska dopolnila v vrhunskem športu (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport) je sodelovanje med Agencijo za doping, NOC*NSF (nacionalno športno zvezo Nizozemske) in trgovinsko organizacijo Natuur- en gezondheidsproducten Nederland (Natural and Health Products Netherlands). Ta sistem daje največje možno zagotovilo, da certificirana prehranska dopolnila ne vsebujejo doping snovi.

V podatkovni zbirki NZVT lahko preverite, ali je bil izdelek testiran, tako da pogledate številko serije in datum uporabnosti (MHD). Izdelki, ki so testirani v vsaki seriji, so v zbirki podatkov označeni s simbolom neskončnosti. Za več informacij obiščite https://www.dopingautoriteit.nl/nzvt

Vas zanima izdelek Vitals, za katerega serija ni testirana? Pišite nam na info@bioma.si.

Magnezijev bisglicinat za športnike ima enako sestavo kot Magnezijev bisglicinat 100 mg – najbolj priljubljen magnezijev izdelek podjetja Vitals. Razlika je v imenu in dopinškem testu vsake serije v skladu s sistemom NZVT.

Zakaj je magnezij dober za športnike?

V telesu je približno 21 do 28 g magnezija. Manj kot 1% ga kroži v krvi, približno 20% ga je v mišicah, 20% v drugih mehkih tkivih in jetrih, približno 60% pa je shranjenjenega v kosteh in zobeh. Magnezij je zato pomemben za mišice ter za ohranjanje močnih kosti in zob.

Sodeluje tudi v več kot 300 encimskih procesih. Magnezij je na primer pomemben kofaktor za encime, ki sodelujejo pri sintezi beljakovin (proces, v katerem na podlagi DNK nastajajo beljakovine).

Pomaga ohranjati dobro elektrolitsko ravnovesje kot kofaktor za številne encime, ki sodelujejo pri vzdrževanju električnega potenciala v celični membrani. Celice, zlasti živčne in mišične, uporabljajo električni naboj elektrolitov za prenos električnih impulzov v druge celice in iz njih, kot so živčni impulzi ali mišični krči. To je bistveno za normalno delovanje živcev, mišic in srčne mišice saj omogoča pravilno krčenje in sprostitev mišičnih vlaken.

Nezadosten vnos magnezija lahko povzroči utrujenost. V tem primeru magnezij pomaga, da telo ponovno pridobi več energije. Sodeluje namreč pri sproščanju energije iz maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin ter tako podpira raven energije.

Pomemben je tudi za delovanje možganov in živčnega sistema, ki so odgovorni za koncentracijo, spomin in razpoloženje. Prispeva tudi k normalni delitvi celic ter proizvodnji celic in tkiv.

Tavrin

Magnezijev Bisglicinat vsebuje tudi 200 mg tavrina. To je aminokislini podobna snov, ki se v naravi pojavlja predvsem v mesu, ribah in školjkah. Tavrin ima neposreden sinergijski učinek z magnezijem, saj spodbuja vnos magnezija v celice (magnezij je aktiven predvsem znotrajcelično).

S sinergijskim delovanjem tavrina in magnezija se zagotovi učinkovitejša absorpcija magnezija v celice, kar prispeva k boljši izrabi magnezija za različne fiziološke funkcije v telesu.

Dodatne informacije

Absorpcija običajnih mineralnih spojin

V prehranskih dopolnilih se uporabljajo različne magnezijeve spojine. Nekatere med njimi, na primer anorganske mineralne spojine (slika 1) kot sta magnezijev oksid in magnezijev karbonat, se slabo absorbirajo in imajo nizko biološko razpoložljivost. Ko te spojine vstopijo v kislo okolje želodca, se začne prebavni proces, pri čemer se mineralna komponenta loči od svoje kemične strukture. Med prehodom skozi prebavni proces se mineralni element električno nabije, zaradi česar ga privlačijo drugi nabiti delci, kot so tisti v zelenjavi, vlakninah in maščobah. Ti delci hrane izolirajo mineralne ione, kar oteži njihovo učinkovito absorpcijo in uporabo (slika 2). Omejena količina prostih mineralnih ionov, ki so zdaj na voljo, nadaljuje pot skozi prebavni trakt in tekmuje z drugimi minerali (npr. kalcijem) za absorpcijo skozi črevesno steno in v celice.

Slika 1: Primer anorgansko vezanega minerala (ali mineralne soli). “M” pomeni mineral, “R” pa preostalo skupino, ki se nanaša na priključene molekule.

Slika 2: Delci hrane izolirajo mineralne ione tako, da jih telo ne more več absorbirati in uporabiti.

Prednosti aminokislinskih kelatnih mineralov 

Prednosti aminokislinskih kelatnih mineralov, kot je magnezijev bisglicinat, izhajajo iz njihove sposobnosti, da tvorijo stabilne in biološko dostopne spojine. Pri magneziju, v obliki magnezijevega bisglicinata, je vsak delček magnezija močno vezan (kelatiran) na dve molekuli aminokisline glicin. Tako nastane nekakšna obročasta struktura z mineralom v središču (slika 3). To omogoča, da se magnezij učinkovito absorbira v prebavnem traktu in nadalje v krvnem obtoku, zato ga telo lahko bolje izkoristi za različne fiziološke procese.

Slika 3: Specifična molekularna struktura mineralov s kelatnimi aminokislinami. 

Kelatna struktura aminokislinskega kelata, kot je magnezijev bisglicinat, je dovolj močna, da se pod vplivom želodčnega soka ali prebavnih encimov ne razgradi (kar se običajno zgodi pri drugih mineralnih spojinah), hkrati pa je dovolj šibka, da se mineralni element sprosti, ko ga celice v črevesju absorbirajo. 

Aminokisline tvorijo zaščitno plast okoli mineralnega elementa med prebavnim procesom, kar preprečuje, da bi se mineral izgubil ali neizkoriščen prešel skozi telo. Električni naboj kelata je nevtralen, kar preprečuje, da bi se kelat prilepil na koščke hrane v želodcu in črevesju. Tako aminokislinski kelat v celoti preide v tanko črevo, kjer se absorbira kot dipeptid (spojina z dvema aminokislinama). Telo zelo enostavno absorbira aminokisline, še posebej dipeptide, zlasti če so sestavljene iz aminokislin z najmanjšo velikostjo, kot je glicin. 

Zaradi tega minerale, obdane z aminokislinami, telo veliko lažje absorbira kot druge oblike mineralov. 

V epitelijskem tkivu jejunuma (srednji del tankega črevesa) se mineral, ki je obdan z aminokislinami, z aktivnim transportom prenese v sluznice, ne da bi tekmoval z drugimi minerali. Samo v sluznicah namreč potekajo presnovni procesi, ki zagotavljajo, da se glicin in mineral razgradita in sta na voljo različnim organom in sistemom v telesu.

Slika 4: Aminokislinski kelat v celoti doseže tanko črevo in se najprej razgradi v celicah sluznice, nato pa je na voljo različnim organom in sistemom v telesu. 

Aminokislinski kelati podjetja Albion Minerals

Vitals uporablja le prave aminokislinske kelate podjetja Albion Minerals, strokovnjaka na področju aminokislinskih kelatov, ki je prepoznan po blagovni znamki TRAACS® (The Real Amino Acid Chelate System).Ta blagovna znamka je rezultat prizadevanj za ponudbo najučinkovitejše in najbolj stabilne oblike aminokislinskih kelatov na trgu. V nasprotju z njimi se na trgu pojavlja kar nekaj različic, ki so manj učinkovite in bolj nestabilne.

Albion Minerals ima več kot 100 patentov po vsem svetu, s katerimi so zavarovani postopek, znanje in struktura njihovih aminokislinskih kelatnih mineralov. Posebnost njihovih kelatov je v tem, da so izjemno učinkoviti in stabilni, kar zagotavlja optimalno absorpcijo mineralov v telesu. Vsako proizvedeno serijo preverijo s posebnimi analizami kakovosti, da se prepričajo, ali je kelatiranje dejansko potekalo in ali so vezi dovolj močne. To zagotavlja visoko kakovost in učinkovitost prehranskih dopolnil Vitals, ki vsebujejo aminokislinske kelate podjetja Albion Minerals.

Študije z magnezijevim bisglicinatom

Študije, ki so primerjale absorpcijo magnezijevega bisglicinata z drugimi oblikami magnezija, so pokazale, da se magnezijev bisglicinat absorbira bistveno hitreje in bolje kot druge oblike magnezija – magnezijev karbonat, magnezijev sulfat in magnezijev oksid. Med temi oblikami magnezija se je magnezijev oksid izkazal za najslabšega v smislu absorpcije.

Te študije so pomembne, saj kažejo na večjo učinkovitost magnezijevega bisglicinata pri absorpciji v telesu. Hitra in učinkovita absorpcija je ključnega pomena za zagotavljanje potrebnih ravni magnezija v telesu in za izkoristek njegovih številnih fizioloških funkcij. Zato je magnezijev bisglicinat lahko odlična izbira pri izbiri prehranskih dopolnil za vzdrževanje optimalnih ravni magnezija v telesu.

Slika 5: Primerjava absorpcije različnih magnezijevih spojin.

Dovoljene zdravstvene trditve

Magnezij
Prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, ravnotežju elektrolitov, sproščanju energije pri presnovi, delovanju živčnega sistema in mišic, normalnemu psihološkemu delovanju, ohranjanju zdravih kosti in zob.
Ima vlogo pri sintezi beljakovin, delitvi celic.

Sestavine, navodilo, opozorila

Informacije o izdelku za priporočen dnevni odmerek 1 tableta / 2 tableti: 

SestavinaKoličinaPDV*
Magnezij (bisglicinat, TRAACS®)100 mg / 200 mg27 % / 54 %
Tavrin 200 mg / 400 mg

*PDV – priporočen dnevni vnos

TRAACS® (“The Real Amino Acid Chelate System”) je registrirana blagovna znamka podjetja Albion Minerals.

Sestavine: magnezijev bisglicinat, sredstvo za povečanje prostornine (mikrokristalna celuloza [celulozni gel]), tavrin, olje oljne ogrščice (Brassica napus), vezivo (hidroksipropilceluloza), sredstva proti sprijemanju (silicijev dioksid, magnezijeve soli maščobnih kislin), sredstva za glaziranje (hidroksipropilmetilceluloza, glicerol, hidroksipropilceluloza).

Navodilo za uporabo: Vzemite 1 tableto enkrat ali dvakrat na dan z vodo na prazen želodec (vsaj pol ure pred ali dve uri po jedi). Primerno za vegane in vegetarijance. Pakiranje zadostuje za 60 do 120 dni.

Opozorila: Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in  raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja. Priporočenega dnevnega  odmerka se ne sme prekoračiti. Ne kupujte v primeru poškodovane embalaže. Shranjevati nedosegljivo otrokom! Shranjujte v suhem, zaprtem prostoru in na sobni temperaturi, razen če je na etiketi navedeno drugače. Če ste noseči, dojite, jemljete zdravila ali ste bolni, se pred jemanjem prehranskih dopolnil posvetujte z zdravnikom, farmacevtom ali terapevtom.

Ne veste, kateri izdelek je pravi za vas?

Pišite nam ali nas pokličite in svetovali vam bomo!

(info@bioma.si, 031 23 88 90)

Brezplačna dostava!

Za vsa naročila oddana v spletni trgovini. Kupon ni potreben.
Akcija velja do 31.08.2024.