Opis
L-lizin je ena od tako imenovanih esencialnih aminokislin, kar pomeni, da ga telo ne more samo sintetizirati. Za pokrivanje dnevnih potreb je popolnoma odvisno od hrane. Ima številne pomembne funkcije v telesu, med drugim sodeluje pri sintezi beljakovin, absorpciji kalcija, tvorbi hormonov, encimov in protiteles ter pri obnovi tkiv.
Nahaja se v številnih živilih, predvsem v živalskih proizvodih (meso, ribe, mlečni izdelki). Vsebujejo ga tudi rastlinska živila, vendar v manjših količinah (stročnice, oreščki, semena, kvinoja, ajda).
Zakaj je pomemben L-Lizin?
Je ključna komponenta za sintezo vseh telesnih beljakovin, vključno z mišičnim tkivom, encimi in hormoni.
Pomaga pri absorpciji kalcija iz prebavnega trakta ter zmanjša njegovo izločanje skozi ledvice. Sodeluje pri tvorbi kolagena, pomembne sestavine vezivnega tkiva, igra vlogo pri proizvodnji protiteles in drugih komponent imunskega sistema.
Vitals uporablja naravno, L-obliko lizina, ki je fiziološko aktivna. Proizvaja se s fermentacijo z mikroorganizmi.